La Companyia de Manaies de Sant Daniel

La “Companyia de Manaies de Sant Daniel” vol ser la representació formal i simbòlica de la nostra entitat en aquelles celebracions populars d’origen cristià en les que prengui part.

Recordarem, de nou, que els primers manaies varen aparèixer a la Barcelona del 1661 fruit de l’ocurrència del monjo Francesc Epifani Cedó, Vicari General de l’Ordre dels Servents de Maria (“els servites”), que va instituir una processó dedicada a la Mare de Deu dels Dolors i que sortia el Diumenge de Rams del convent del Bonsuccés. Fra Epifani va deixar testimoni escrit, molt detallat, de la composició del seguici. En relació a l’encapçalament va escriure : “…Primer va un centurió amb alguns homes armats vestits de ferro, en record d’aquells homes que va manar Ponç Pilat a fer guàrdia davant del sepulcre de Crist.”.Així fou com va néixer la tradició dels manaies i armats a Catalunya i la seva vinculació amb la Mare de Deu dels Dolors.

Les processons de Setmana Santa a Girona es van prohibir l’any 1931 i els Manaies de Sant Daniel – que, segons els cronistes, ja encapçalaven les processons gironines a l’any 1723 –  van desaparèixer. Al cap de 86 anys han renascut per tornar a desfilar i ho faran també “vestits de ferro” com els seus avantpassats. La Companyia es considera hereva d’aquells armats del segle XVII i, sobretot, dels antics Manaies de Sant Daniel tot i que ara volen representar a una entitat vinculada a uns valors que van més enllà del pur folklore popular.

Reprenent la tradició dels antics manaies a Catalunya – vegeu les imatges dels “antics manaies” a la secció FONS DOCUMENTAL – els manaies de La Companyia de Sant Daniel ocultaran el seu rostre durant les desfilades processionals. Actualment, l’únic testimoni d’aquest antic costum a la província de Girona, son els Estaferms de Besalú. Es tracta d’un signe d’humilitat semblant al dels penitents de les processons. Els manaies de la Companyia tindran una vistosa aparença com a dignes representants de l’associació i per donar relleu als actes en que participin,  però evitaran la ostentació personal. Aquest és l’estil que volem pels nostres manaies i per la nostra associació.